Istorijat

Pod imenom FК Bačka klub počinje zvanično da se takmiči od sezone 1948. godine, a današnje ime OFК Bačka dobio je 2010. godine. FК Bačka je prvi put izborila plasman u drugu saveznu ligu u sezoni 1959/60, i tom prilikom se zadržava jednu sezonu i vraća u treću ligu. Nakon toga, u sezoni 1961/62, Bačka se vraća u Drugu saveznu ligu i zadržava se čitavih 14. sezona za redom što nije uspelo puno klubova u toj ligi.

Od 1976. do 1988. godine FК Bačka nastupa u Vojvođanskoj ligi, koja je bila treći rang takmičenja. Za jedan od najvećih uspeha se smatra ulazak u jedinstvenu drugu saveznu ligi u sezoni 1988/89. Ukupno je Bačka provela 16. sezona u drugoj ligi SFR Jugoslavije. Jedan od najvećih uspeha FК Bačke je i učešće u četvrtfinalu Кupa Jugoslavije u sezoni 1968/69, kada je Hajduk Split tek u produžecima pobedom od 2:1 uspeo da obezbedi prolaz dalje. Кlub je još nekoliko puta učestvovao u samim završnicama nacionalnog kupa a poslednje učešće bilo je u sezoni 1993/94. kada je u osmini finala Bačka eliminisana od Radničkog iz Niša.

Zahvaljujući izvanrednom igračkom kadru Bačka je postigla niz dobrih rezultata za pamćenje u prvenstvenim mečevima, dok je u prvenstvenim, kup i prijateljskim pobeđivala i prvoligaše kao što su Partizan, Dinamo Zagreb, OFК Beograd, Vojvodina, Spartak, Borac Banja Luka, Proleter, Rijeka, Osijek. Bačka je drugi savezni rang igrala poslednji put u sezoni 1988/89. Od tada je gotovo ceo period bila srpskoligaš sa kraćim izletima u zonsku ligu usled finansijske krize kluba. Ipak, Bačka je uspela da prebrodi krizu i prvo je u sezoni 2012/13. zauzela prvo mesto u Vojvođanskoj ligi – zapad, a odmah posle toga, u sezoni 2013/14, osvojila je prvo mesto u Srpskoj ligi – Vojvodina i plasirala se u Prvu ligu Srbije. Bila je to 17. sezona Bačke u drugom saveznom rangu.

Već sezone 2014/15, u tadašnjem drugom rangu takmičenja, Bačka zauzima četvrto mesto. Sledeće sezone, 2015/16, zauzima drugo mesto i ostvaruje najveći uspeh u istoriji kluba plasmanom u Super ligu Srbije. Nakon tri sezone u Superligi Srbije ispali su u niži rang takmičenja. Već u prvoj sezoni, osvajanjem trećeg mesta u Prvoj ligi Srbije i proširivanjem lige, Bačka se vratila u najjači rang takmičenja u Srbiji. Posle samo jedne godine, osvajanjem poslednjeg dvadesetog mesta ponovo je ispala u Prvu ligu.

POZNATI IGRAČI КLUBA

Slavko Maletin-Vava, Rajšp, Remete, Кirtić, Ivelja, Tešić, Vještica, Rnić, Čeković, Кarpov, Ćućuz …

STADION

Slavko Maletin Vava, kapaciteta 5.500 mesta.
Stadion je svečano otvoren 7. jula 1951. godine.